Olympus Pen EE med sidensjalskameraremJag har en nygammal favoritkamera. En Olympus Pen EE från 70-talet som hängt runt farfars nacke. Den är en sjukt snygg halvformatskamera vilket innebär att jag har 72 exponeringar på en vanlig hederlig 36-rulle. Den kom med en liten trist rödsvart kamerarem. Låg komfort och inte mycket stil. Jag läste en bra guide till hur man förvandlar en silkessjal till en egen snygg och hållbar kamerrem och blev tvungen att göra en själv.

Det här behöver du:

  • En silkesscarf – eller ett silkestyg. Testa så det är tillräckligt långt för att nå runt nacken och ner till där du vill ha kameran.
  • Två nyckelringar. Jag gick till låssmeden och valde några storlekar att testa med. Föll tillslut för 10 mm modellen.
  • En stuv med fuskmocka, läder, eller annat snyggt tyg för att trimma fästet mellan nyckelringen och sidensjalen.
  • Syprylar. Jag kör med symaskin. Nål och tråd funkar såklart bra det med.

Så här gör du:

Mät och klipp sidensjalen1. Mät ut hur lång kameraremman ska vara. Lägg den runt halsen och måtta. Markera och klipp av. Är sidensjalen mönstrad så matcha så det blir liknande på båda sidor.

Fuskmocka för att snygga till fästet på sidensjalen.2. Mät ut två rektanglar, ca. 5×7 cm, som du fållar och syr ihop till små rör. Trä på dem på sidensjalen.

Fäste av nyckelring på sidensjalen.3. Trä på nyckelringarna på sidensjalen. Vik över och ihop. Sy fast ordentligt så att det sitter.

4. Fäst på kameran och njut! Det blir supersnyggt och mer dressat. Skön känsla med en bredare rem. Och visst är en klassiker värd en sidensjalsrem?

Före och efter:

Före och efer

Mer läsning:

Inspirationen kommer från det grymma nyhetsbrevet som photojojo.com ger ut varje vecka. Prenumerera! Länken till deras DIY finns här.